Innovative

innovativ_banner

Innovatív technológiák

A különbség egy jó és egy nagyszerű cég között abban rejlik, ahogy alkalmazottaik ötleteit felhasználva előnyt kovácsolnak versenytársaikkal szemben, így hozva létre új, innovatív megoldásokat. Mi a Szintézis-NET-nél pontosan erre törekszünk. Cégünk elkötelezett az új technológiák mellett, éppen ezért egy különálló divíziót hozott létre a kutatás és fejlesztés cégen belüli támogatására. Stratégiai megállapodásokat kötöttünk olyan külső partnerekkel is, akikkel közösen dolgozunk újabb és újabb innovatív ötleteken. Célunk hogy újragondoljuk és optimalizáljuk a hagyományos megoldásokat és új, élvonalbeli technológiák felhasználásával oldjuk meg partnereink változó igényeit.

helymeghatarozas

Helymeghatározás

Követné vásárlói útvonalait üzletében? Automatizált tárlatvezetést tartana? Hatékonyabbá tenné a raktári munkát? Beltéri pozicionálással ezeket és számos hasonló problémát is megoldhatunk. 

mesh_halozatok

Új hálózatok

A technológia fejlődésével ma már egyre jobban háttérbe szorulnak a hagyományos vezetékes rendszerek, helyüket pedig olyan megoldások veszik át, ahol az eszközök közti kommunikáció villámgyors és akár kilométereket is gond nélkül átívelhet.

okos_otthonok

Okos otthonok

Az utóbbi évek divatos kifejezései az okos otthonok és az IoT. De mit is jelenthet ez Önnek? Automatikusan nyíló ajtót, magától bekapcsoló öntözőrendszert, egymással kommunikálni képes eszközöket és még nagyon sok mást…

 

Újszerű megoldások

Sokat hallhatunk manapság olyan hardware újdonságokról, mint például a mikrokontrollerek. De mik ezek pontosan és mire használhatók? Az alábbiakban röviden bemutatjuk ezeket az eszközöket és megosztjuk a velük kapcsolatos tapasztalatainkat is.

Mikrovezérlők

A mikrovezérlők olyan alacsony energiafogyasztású célszámítógépek, amik jellemzően valamilyen vezérlési feladatot látnak el. Nagyon kis helyen elférnek, hiszen tulajdonképpen egy nyáklapra integrált mikroprocesszorról és perifériákról van szó. Egyes típusai rendkívül kevés energiát fogyasztanak, így egy elemről táplálva is nagyon hosszú ideig működőképesek maradnak. A mikrovezérlők kitűnően alkalmasak prototípusgyártásra, de programozásuk nem egyszerű feladat, hiszen a szoftverfejlesztési tapasztalat mellett komoly villamosmérnöki ismereteket is igényel.

Manapság leggyakrabban az IoT és Cloud kifejezésekkel összefüggésben hallhatunk a mikrovezérlőkről, ami nem véletlen, hiszen ezek a speciális eszközök képezik az alapját olyan élvonalbeli megoldásoknak, mint az „okos otthon” vagy éppen a környezet monitorozás. Napjainkban ezek a hardware-ek reneszánszukat élik, hisz míg korábban csak speciális csatornákat tudtak használni kommunikációra, addig ma már szinte bármilyen okos eszközzel összekapcsolhatók bluetooth vagy WIFI segítségével.

Mini számítógépek

A miniPC-k tulajdonképpen teljes értékű számítógépnek tekinthetők; funkcionalitásban megközelítik az asztali gépeket, de méretük jóval kisebb. Előnyük a mikrovezérlőkhöz képest, hogy jóval nagyobb sebességre képesek és általában saját memóriával is rendelkeznek, így számítási kapacitásuk komolyabb feladatok elvégzésére is alkalmassá teszik őket. A miniPC-ken normál operációs rendszerek futhatnak, így egyszerűbben programozhatók, ami hatékonyabb fejlesztést jelent. Ezen tulajdonságaik miatt népszerű prototípus eszköznek számítanak. A miniPC-k képesek mikrovezérlőként is működni, számos perifériával egészíthetők ki, összeépíthetők egymással és a legtöbbjük rendelkezik hálózati kapcsolattal is, ezért tökéletes választásnak bizonyulnak IoT projektekhez.

Cégünk saját fejlesztésű beléptető rendszerének központi master egységét szintén egy miniPC biztosítja. Feladata a hozzákapcsolt mágneszárak működtetése, amit évek óta problémamentesen old meg.

Vezeték nélküli technológiák

  • NFC: kis távolságon működő vezeték nélküli technológia, melyet leggyakrabban azonosításra használnak. Passzív NFC kártyákhoz nincs szükség áramforrásra, így nagyon széles körben használhatók.
  • WifiDirect: két wifi eszköz között teremt olyan hálózati kapcsolatot, melyben nincs szükség routerre. A kommunikáció az eszközök között rendkívül gyors, stabil, hatótávolsága akár 100 méter is lehet.
  • ZigBee: olyan hálózati megoldás, melyben több eszköz mesh hálózatba kapcsolva kommunikál egymással szintén router nélkül. Ha egy eszköz kiesik, a rendszer akkor is képes hiba nélkül működni. Mivel a rendszerben elhelyezhető fogyasztók száma végtelen, a ZigBee hálózatok akár kilométerekre is kiterjedhetnek. A protokollt SmartHome megoldásoknál is hatékonyan lehet használni.
  • 6LoWPAN: a szabványt gyakran emlegetik az IoT jövőjeként is. Olyan eszközök között teremt kommunikációs csatornát tisztán szoftveres megoldásokkal, amik egyébként nem lennének képesek kapcsolatba lépni egymással.
  • BLE: a Bluetooth Low Energy, vagy másnéven Bluetooth Smart néhány évvel ezelőtti megjelenésével az alkalmazások új dimenziója felé nyitott kaput. A szolgáltatás egy központi vevő egység és egy perifériális eszköz – mint például az iBeacon – között biztosít alacsony fogyasztású kommunikációs csatornát. A perifériális eszköz bizonyos időközönként információt szór magáról, amit a közelben lévő vevő érzékelni tud.

Speciális hardware eszközök

A legújabb technológiák használatához nem minden esetben elegendő egy okos telefon. Néhány megoldás speciális hardware eszközöket igényel, melyek kiválasztásához infromatikai és villamosmérnöki ismeretek is szükségesek lehetnek. Mi a Szintézis-NET-nél segítünk meghatározni a követelményeket és tanácsot adunk a legmegfelelőbb eszközök kiválasztásához. Sőt! Partnerkapcsolatban állunk olyan hardware tervezőkkel és gyártókkal, akik egyedi igények esetén is segítségünkre lehetnek.

innovative_main

Egyedi áramkörök

A piacon beszerezhető különböző áramköri chipek és vezérlők összekapcsolásához és a köztük lévő kommunikáció biztosításához sokszor egyedi megoldásokra van szükség. A prototípusfejlesztés időszakában a problémát vezetékekkel is áthidalhatjuk, de ha egy kompakt rendszert szeretnénk, akkor a speciális áramkörtervezés elengedhetetlen.

Szenzorok

A szenzorok olyan érzékelők, melyek alkalmasak a környezet egy-egy paraméterének monitorozására. Ha ezeket egy megfelelő architektúrába integráljuk, akkor képesek leszünk az általuk mért adatokat lementeni és különböző módon megjeleníteni, akár webes felületen, akár egy mobilos alkalmazásban. Mivel ezek alacsony költségű eszközök, nem kell vagyonokat elkölteni a hardver kiépítésére. Ilyen megoldással egyszerűen vizsgálhatjuk például a szerverszoba állapotát vagy egy üvegház mikroklímáját.

innovative_main

iBeacon

Az iBeacon egy olyan jeladó, mely nagyon alacsony energiafogyasztás mellett (akár évekig is működik egyetlen elemmel) bizonyos időközönként információt szór magáról. Ha a közelben valamilyen vevő egység jár, mondjuk egy mobiltelefon, akkor az képes ezt a jelet érzékelni. A technológiában rejlő üzleti lehetőségek végtelenek, például felismerhetjük kollégáinkat, amikor az irodához közelednek, vagy akciós ajánlatokat küldhetünk vásárlóinknak, ha az üzletünk közelében járnak.

NFC kártyák

Az NFC kártyákat már sokan ismerik, azt is tudjuk, hogy azonosításra lehet őket használni. Emiatt tudunk például beléptetni vagy fizetni a segítségükkel. Azt már kevesebben tudják, hogy ezekre a kártyákra megfelelő eszközökkel adatot is írhatunk. Ha kihasználjuk ezt a tulajdonságát, akkor egy fitneszterem esetében kiválthatjuk a papír alapú bérleteket, hiszen a kártyán képesek leszünk tárolni, hogy hány alkalmat vásárolt a vendég és ebből hányat használt fel eddig.

Tapasztalatunk

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Technológiák

Innovatív megoldásokat keres? Ez egyszerű!